torsdag 29 augusti 2013

Perspektiv på livet

Emellanåt läser jag böcker som visar sig vara djupt berörande. Ofta är det böcker, vars författare berättar ur sin egen verklighet om saker som han eller hon varit med om. Två sådana böcker är skrivna av Jennifer Worth och hon berättar om sina upplevelser på 1950-talet då hon tjänstgjorde som barnmorska i Londons fattiga East End. Göran Grip är översättaren som bearbetat båda de här böckerna till svenska.




Under sin tid som barnmorska åt de allra fattigaste fick Jennifer inblick i deras liv, öden och boendeförhållanden. Hon berättar med mycket omsorg och kärlek om några av alla de människor hon lärde känna under denna tid. Beskrivningarna av boendemiljön får mig att inse hur bra jag har det idag och hur tacksam jag är över detta. Berättelserna om människornas olika livsöden griper starkt tag i mig och jag blir ömsom upprörd och ömsom rörd till tårar.

Jennifer berättar inte bara om de enskilda människorna - hon väver in historia och bakgrundsfakta på ett mästerligt sätt mellan skildringarna om befolkningen. Detta ger en god bild av händelser och konsekvenser som ledde fram till förhållandena på 50-talet i dessa bostadskvarter.

I den första boken, Barnmorskan i East End, får man följa Jennifer i hennes gärning som barnmorska. Hon redogör för barnmorskornas historia och jag inser hur ny denna profession är. Det var bara för drygt 100 år sedan som Barnmorskelagen kom till i Storbritannien. Innan dess fanns varken mödravård eller kontroll på vilka som verkade som så kallade hjälpgummor vid förlossningar. Dessa gummor var självlärda. Då de utbildade barnmorskorna började arbeta med mödravård sjönk dödligheten för såväl kvinnor som barn rejält.

Jennifer skildrar barnafödslar och berättar om ganska många mammor och deras familjer i sin första bok. Jag lärde mig mycket om förlossningar och mödravård, och fick också klart för mig hur stora familjerna ofta blev i East End på den tiden. Jennifer berättar till exempel om en kvinnas 24:e förlossning. Senare i boken kommer en rörande och gripande berättelse om hur det gick till när samma familj begåvades med sitt 25:e barn. Både far och mor i det här fallet välkomnade alla sina barn som om var och en av dem var det första. Jennifer berättar så bra om familjens starka sammanhållning att man blir mycket rörd. Alla familjer var nu inte av denna storlek förstås, men en tio-femton barn var inte ovanligt.

I den andra boken, Barnmorskan i East End del 2, handlar det knappast alls om förlossningar utan här går Jennifer mer på djupet med några få människors levnadsöden. Jag förstår att dessa är personer, som hon lärt känna och blivit varmt fäst vid. Några av dem växte upp på fattighus och Jennifer berättar därför också om fattighusens historia och uppkomst. Alldeles särskilt berörd blev jag av att läsa om den stackars Janes öde då hon var barn på fattighuset och om hur Mr Collett levt sitt liv.



Jag blev lite nyfiken på Jennifer Worth och sökte på hennes namn på internet. Då insåg jag att hon tyvärr är död sedan ett par år, men också att hon skrivit fler böcker. (Läs mer om Jennifer här och här, till exempel.) Böckerna om hennes yrkesliv på 50-talet är en trilogi. Den sista boken har dock inte kommit på svenska, inte än i alla fall.




Jag hoppas såklart att förlaget ger ut även denna på svenska. Frågan är om jag under tiden ska ge mig på att titta på tv-serien eller inte. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...