tisdag 27 augusti 2013

Mirjam och Hervor ...

... är två otroligt intressanta damer, som Marianne Cedervall skrivit om i fyra olika böcker. Den första kom redan 2009, men det var först i sommar som jag upptäckte den. Efter det har jag slukat även de övriga i rask följd.
Svinhugg är den första boken i serien. Här får vi träffa de båda damerna när de anländer till Mirjams hembygd, Gotland. Det visar sig att Mirjam, som är läkare till yrket, har varit borta från ön i åtta långa år. Nu när hon återvänder har hon förändrats en hel del till utseendet. Hon är en mycket stilig och tilldragande kvinna, som drar blickarna till sig. Med sig har hon sin bästa väninna, Hervor, som har en stark personlighet, men kanske inte ett lika tilldragande yttre som Mirjam. Hervor har i stället magiska gåvor, vilka hon försörjer sig på.

Successivt får vi veta mer om varför Mirjam lämnade Gotland för åtta år sedan och hur hon haft det och var hon varit under sin bortovaro. Den sommar som Mirjam och Hervor tillbringar i Mirjams nyinköpta kapell i lilla byn Kajpe Kviar blir mycket händelserik, eftersom tre karlar dör hastigt och på kort tid. Dessa tre har alla en koppling till Mirjams förflutna och frågan är om Mirjam har något med dödsfallen att göra.
Andra boken om de båda väninnorna Mirjam och Hervor heter Svartvintern. Den utspelar sig i Hervors lilla hemby, Kuivalihavaara, i nordligaste lappland. Det var här Mirjam tillbringade åtta år av sitt liv och det var här hon och Hervor blev bästa väninnor. När Mirjam nödsakas att mer eller mindre fly från sitt nya hem i kapellet i Kajpe Kviar på Gotland ser hon ingen annan råd än att ta sig till Kuivalihavaara. Hervor, som vid det tillfället befinner sig i New York, kastar sig på första bästa flygplan hem till Lappland för att finnas vid Mirjams sida. På samma plan finns en man vid namn Ralf, som också har ärende till en lilla lappländska byn. Ralf har ett arv i form av ett gammalt hotell att se till, ett hotell som visar sig dölja gamla hemligheter. Men varför har han fått detta arv? Och hur är det med hans relation till sin manlige "kompanjon"? Fördomar drivs till sin spets och gamla hemligheter kommer i dagen. Man kan helt enkelt inte släppa den här boken!
Vi är åter i Kajpe Kviar på Gotland tillsammans med Mirjam och hennes vapendragare Hervor i den tredje boken, Spinnsidan. Det som skulle kunna bli en lugn och skön vår på den vackra ön, blir i stället en kamp för att rädda en liten pojke från hans, visar det sig, fostermor och tillika moster. Denna moster hävdar att hon, precis som Hervor, har magiska krafter. Men kan det stämma? Hervor utsätter henne för ett litet test och får snabbt klart för sig hur det står till. Ett dilemma för Mirjam är också att Sylve, hennes närmaste granne, känner till hennes gruvliga hemligheter. Men frågan är om han minns vad Mirjam en gång berättat för honom? Kan Mirjam känna sig säker? Sylve i sin tur blir bestulen på en hel skog. Hur har det gått till och vem är skogstjuven?
I den fjärde boken, Stormsvala, befinner sig Mirjam och Hervor i New York. De ska hjälpa sina döttrar, som just är i färd med att öppna ett äkta svenskt spa i den stora världsstaden. Det är mycket att göra, men mellan varven hinner de med att turista lite också. Mirjam och Hervor lär känna nya människor, till exempel en man från Sverige, som tillfälligt befinner sig i New York för att göra affärer. Men det märkliga är att denne upptagne så kallade affärsman tillbringar åtskilliga timmar alldeles ensam nästan dagligen på det nya spa:et. Det är något som inte riktigt stämmer, tycker Mirjam. Det är nästan som att denne man dyker upp lite väl ofta på de ställen som Mirjam och Hervor besöker. Men hos Hervor ringer inga varningsklockor. Hon som alltid annars är den som är först med att ana ugglor i mossen, synsk som hon är. På samma gång är Hervors dotter i full gång med att försöka finna sin halvbror, som hon inte ens visste att han fanns. Deras gemensamma far har nämligen avlidit och efterlämnat ett arv som de båda ska dela på. Händelserna i boken skruvas upp och det hela blir mycket spännande.

Jag kan verkligen rekommendera de här fyra böckerna. De är väldigt spännande på ett alldeles lagom sätt. Marianne Cedervall kan konsten att berätta om såväl vardagliga händelser som mer allvarliga situationer. Man kan njuta av dem som ljudböcker också. Då får man höra Susanne Alfvengren och Gun Olofsson läsa på sina underbara dialekter, vilket passar otroligt bra för de här berättelserna. Jag hoppas på och ser fram emot att en femte bok ska komma ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...