tisdag 23 juli 2013

Läsplattor och surfplattor

Jag vill göra ett förtydligande. En läsplatta är ett redskap för bokläsning med teknik baserad på e-ink, eller på svenska kallat elektroniskt bläck. En surfplatta är en form av dator, med hjälp av vilken du kan göra åtskilliga olika saker, exempelvis surfa på internet.En läsplatta (som exempelvis de på bilden ovanför) använder man företrädesvis till att läsa eböcker på. Skärmen är, än så länge, svartvit. Vissa läsplattor utrustas med extra funktioner såsom spel och liknande. Men i grund och botten är det ett redskap för läsning. Vill man spela spel är det roligare och mera effektfullt på surfplattan. Fördelen med läsplattan är att den är snäll mot ögonen vid läsning, eftersom den inte har ljus inifrån som surfplattorna har. Läsplattan har också betydligt längre batteritid än surfplattan. Läsplattan och dess e-inkteknik är mycket snarlik upplevelsen av att läsa i en pappersbok.

På surfplattan kan du ladda ner ett läsprogram (finns många olika tillgängliga) och läsa dina eböcker. Du kan se eventuella bilder i dessa böcker i färg och med mycket god skärpa. Du kan således läsa eböcker även på surfplattan. Trivs man med det, så ska man förstås göra det.

Men jag skulle ändå vilja slå ett slag för att man bör namnge de här två läsredskapen på rätt sätt, just för att förebygga missförstånd. Surfplattan är byggd för så många fler användningsområden, bland annat för surfning på internet. Läsplattan är skapad för en enda aktivitet, nämligen läsning. Vilken av dem man väljer för sin egen läsning är en annan sak, baserad på tycke, smak och ekonomi.

2 kommentarer:

 1. Det var en väldigt bra och tydlig beskrivning av skillnaderna mellan dessa två olika apparater.
  Att många människor blandar ihop begreppen är väldigt vanligt och kanske inte så konstigt, men det är både trist och beklagligt när tidningar och tekniska forum och bloggar gör det.
  Fortsätt med det goda arbetet.

  SvaraRadera
 2. Tack! Jag uppskattar verkligen de uppmuntrande orden.

  Jag håller med om att det är trist att se och höra förväxlingarna av dessa båda begrepp. Det finns helt klart ett behov av förtydligande. Man får vara enträgen.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...